CorectNews : Ce trebuie sa stii pentru a vota pe 10 iunie - Politica - Alegeri

einformatii.ro - Infomatii utile
Cauta in : Informatii Utile | Catalog Companii | Acte Necesare | Stiri | Director Web | Pe Web

Stiri in

 Stiri / Politica / Alegeri
CorectNews : Ce trebuie sa stii pentru a vota pe 10 iunie
Peste 18 milioane de alegatori sunt asteptati duminica la urne pentru a alege consiliile locale, consiliile judetene, primarii si presedintii consiliilor judetene. Alegerile locale din 10 iunie vor incepe la ora 7.00 si si vor incheia la ora 21.00.
Pentru a vota, alegatorii vor prezenta membrilor biroului electoral al sectiei de votare un act de identitate. Acesta poate fi cartea de identitate sau cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pasaportul diplomatic sau de serviciu aflate in termenul de valabilitate sau carnetul de serviciu militar, in cazul elevilor scolilor militare.
In momentul in care predau actul de identitate pentru a primi buletinele de vot si stampila, alegatorii trebuie instiintati de membrii birourilor electorale ale sectiilor de votare ca au obligatia sa predea si aparatele de inregistrare sau preluare de imagini pe care le au asupra lor, urmand ca acestea sa le fie restituite dupa exercitarea votului.
Alegatorii vor primi patru buletine de vot. Consiliile locale si judetene se vor alege pe circumscriptii electorale, pe baza scrutinului de lista, potrivit principiului reprezentarii proportionale. Primarii comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucuresti si primarului general al Capitalei, precum si presedintii consiliilor judetene se aleg pe circumscrpitii electorale, prin scrutin uninominal.
Stampila cu mentiunea "Votat" se va aplica in interiorul patrulaterului care cuprinde lista de candidati sau numele candidatului preferat de alegator. Dupa aplicarea stampilei, buletinul de vot trebuie indoit si introdus in urna. Stampila va fi apoi predata presedintelui sectiei de vot, care are obligatia sa stampileze actul de identitate, mentionand data scrutinului. Daca alegatorul are carte de identitate, atunci pe verso-ul acesteia se aplica un autocolant cu mentiunea "Votat".
Ce voturi sunt considerate nule
Cand pe buletinul de vot nu a fost aplicata stampila de control a sectiei de votare sau cand buletinul are alt model decat cel legal aprobat, votul este considerat nul. Acelasi lucru se intampla atunci cand nu a fost aplicata stampila cu mentiunea ‘‘Votat‘‘ in niciun patrulater sau cand aceasta este pusa in doua sau mai multe patrulatere sau in exteriorul acestora.
Unde putem vota
Potrivit reglementarilor in vigoare, dreptul de vot se exercita numai in comuna, orasul, municipiul sau subdiviziunea administrativ -teritoriala a municipiului in care alegatorii isi au domiciliul. Deasemenea, alegatorii voteaza numai la sectia de votare la care este arondata strada sau localitatea potrivit delimitarii facute si unde sunt inscrisi in copia de pe listele electorale permanente, in copia de pe listele electorale complementare sau in lista suplimentara intocmita de primar.
La sectia de votare in a carei raza isi au domiciliul pot vota cetatenii romani cu drept de vot omisi din copia de pe lista electorala permanenta care se prezinta la vot si fac dovada, cu actul de identitate, ca domiciliaza in raza sectiei de votare respective. Ei sunt inscrisi in lista electorala suplimentara intocmita de presedintele biroului electoral al sectiei de votare.
Deasemenea, cetatenii care si-au stabilit resedinta intr-o alta unitate administrativ- teritoriala cu cel putin 3 luni inaintea datei alegerilor, isi pot exercita dreptul de vot in unitatea administrativ-teritoriala respectiva.
Persoanele care sunt netransportabile din cauza de boala sau invaliditate, aflate in spitale sau in azile, pot vota cu urna mobila, numai daca au domiciliul in raza teritoriala in care se afla locul in care sunt internate. Aceste persoane sau conducatorul institutiei sanitare ori de ocrotire sociala in care sunt internate trebuie sa faca in acest sens o cerere scrisa, care necesita aprobarea presedintelui biroului electoral al sectiei de votare. Cererea poate fi transmisa chiar si in ziua votarii si nu trebuiue insotita de acte doveditoare.
Alegatorii aflati la inchisoare voteaza numai daca au domiciliul in comuna, orasul, municipiul in care se afla penitenciarul in care sunt detinute. Pentru a vota, ei trebuie sa formuleze o cerere catre conducerea penitenciarului, in care sa-si precizeze domiciliul si datele personale.
Ce infractiuni sunt pedepsite la alegerile locale
Ghidului alegatorului, inscrierea cu stiinta in copia de pe lista electorala permanenta sau in copia de pe lista electorala complementara a unor persoane care nu sunt inscrise in lista electorala permanenta sau in lista electorala complementara, constituie infractiunea si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
O alta infractiune - care se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi - este impiedicarea prin orice mijloace a liberului exercitiu al dreptului de a alege sau de a fi ales.
Deasemenea, violarea prin orice mijloace a secretului votului de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare ori de catre alte persoane constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani
Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase in timpul campaniei electorale, precum si in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau si nu voteze o anumita lista de candidati ori un anumit candidat, precum si primirea acestora de catre alegatori constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
Cu aceeasi pedeapsa sunt amenintate si persoanele care voteaza fara a avea drept de vot ori a celor care voteaza de mai multe ori in ziua alegerilor.
Infractiuni, care se pedepsesc cu inchisoare de la 2 ani la 7 ani, sunt si tiparirea si utilizarea de buletine de vot false, introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine fata de cele votate de alegatori, falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale, precum si utilizarea unui act de identitate nul sau fals.
Atacul prin orice mijloace asupra localului sectiei de votare, furtul urnei sau al documentelor electorale, ruperea sigiliilor se pedepsesc cu inchisoare de la 2 ani la 7 ani.
Deschiderea urnelor inainte de ora stabilita pentru inchiderea votarii si utilizarea urnei speciale in alte conditii decat cele prevazute de lege se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.
Deasemenea, incredintarea urnei speciale altor persoane decat membrilor biroului electoral al sectiei de votare se pedepseste cu inchisoare de la 1 an la 5 ani. Aceeasi pedeapsa se aplica si celor care transporta urna speciala fara a face parte din biroul electoral al sectiei de votare.
(Duminica 10.06.2012 11:51, Mireille Astrid POPA) © estiri.ro
 Alte articole din aceasta categorie
Astrele s-au aliniat in favoarea lui Iohannis. Urmeaza transferul de putere administrativa de la PSD - ALDE la PNL -USR? (28.05.2019)
Octavian Andronic: Unicul castigator este electoratul, care s-a trezit parca dintr-o amorteala prelungita (28.05.2019)
Alegeri europarlamentare: Cum si de ce votam (26.05.2019)
Informatii de ultima ora despre alegerile europarlamentare din 26 Mai 2019 (24.05.2019)
Pe 11 iunie 2017: Alegeri locale partiale in 49 de localitati din 32 de judete (07.06.2017)
Victoria PSD la locale a fost rezultatul seriozitatii si al indeplinirii unor promisiuni, atat locale, cat si guvernamentale (15.06.2016)
Alegerile locale au confirmat reasezarea la loc de cinste a tot ceea ce inseamna unitate, solidaritate, echilibru (15.06.2016)
De ce Calarasiul este o mica pata galbena in marea rosie din sudul Romaniei (10.06.2016)
Rezultatele alegerilor locale 2016 in cifre (08.06.2016)
Clasament: Noii primari ai municipiilor resedinta de judet (06.06.2016)
BEC REZULTATE ALEGERI LOCALE 2016: PSD 39,15% la CJ, PNL 32,72%. La Bucuresti, Firea are 43,56%, Dan 29,05% (06.06.2016)
Alegeri locale: Este momentul ca romanii sa decida ca cei mai buni sa castige (13.05.2016)
Christian Ciocan, la Primaria Capitalei? (07.05.2016)
Rezultate alegeri prezidentiale 2014. Exit poll: Victor Ponta - 38,2%, Klaus Iohannis - 32,1% (02.11.2014)
Cine numara voturile romanilor (02.11.2014)
Informatiile conform carora minerii ar fi fost impiedicati sa voteze nu se confirma (27.07.2012)
Dolj: Campanie de informare cu privire la sanctiunile in cazul votului ilegal (27.07.2012)
BEC: Angajatii din spitale sau penitenciare, care lucreaza duminica, nu pot vota cu urna speciala (27.07.2012)
Dan Pavel crede ca referendumul va fi validat, la limita, iar Traian Basescu va fi suspendat (18.07.2012)
Traian Basescu si PDL joaca extrem de riscant cartea neprezentarii la referendum (18.07.2012)
 CURS VALUTAR (lei noi)
Luni 04.07.2022
1 EUR +0.01% 4.9461 lei
1 USD -0.29% 4.7286 lei
Toate valutele
Vineri 01.07.2022, BNR
Catalog de companii

Adauga o companie
Companii recent adaugate
IRISFARM MEDICAL SRL
Roman, Neamt, Strada Tineretului nr. 15
> Farmacii
MCG OIL COMPANY SRL
Gheraesti, Neamt, Strada Moldovei nr. 79
> Utilaje
ROBMET SRL
Piatra Neamt, Neamt, Strada Bistritei nr. 55
> Comert
Cele mai accesate companii
MEG INTERNATIONAL COM SRL
Piatra Neamt, Neamt, Strada Dumbravei nr. 1
> Mase plastice
BIFCONS SRL
Piatra Neamt, Neamt, B-dul Decebal nr. 71
> Constructii
ELECTRO INDUSTRIAL SERVICE SRL
Piatra Neamt, Neamt, B-dul Decebal nr. 96
> Alarme incendiu
fhr.ro - Gazduire siteuri
Director Web

Adauga un website
Websiteuri recent adaugate
Canisa Visul Alb
Lupi Albi - Un caine deosebit pentru familia ta! Lupi albi cu pedigree, microcip, carnet de sanatate, vaccinuri la zi plus cadouri de plecare! Va asteptam!
> Animale
mobila la comanda Neamt
Platon Mobila Piatra Neamt, Mobila Targu Neamt - producator mobila la comanda si mobila serie.
> Comert
Farmacie online
Sanatatea familiei dumneavoastra se afla in grija farmaciei online spiterie.ro oferindu-va produse din toata gama farmaceutica. Comenzi online, livrare imediata.
> Farmacii
| TOP STELAR | top cele mai votate | top cele mai accesate | siteuri noi | siteuri recomandate | siteuri partenere | A - Z |
Reteaua noastra

© 2002 - 2022 einformatii.ro. Toate drepturile rezervate.
gazduire siteuri
Pagina generata in 0.0717 sec.
google-analytics.com